Kap Verde öarna

De solsäkra öarna i Atlanten

Guide till Kap Verde öarna


På knappa nio timmar kan man byta svensk vinterkyla mot solen och värmen på Kap Verde öarna. Och faktum är att fler och fler svenskar får upp ögonen för öarna Sal och Boavista när de planerar en resa till novemberlovet eller någon av vinterhalvårets månader. Kap Verde öarna är på väg att bli lika etablerat som charterresmål som Kanarieöarna.

Ingen jetlag
En bonus med att resa till Kap Verde öarna är att man slipper jetlag eftersom det bara skiljer två timmar mellan Sverige och Kap Verde öarna. Detta kan jämföras med Thailand och Karbien där man helt måste ställa om sitt dygn. Med bara två timmars tidsskillnad behöver man inte spendera flera värdefulla semesterdagar på att hitta rätt dygnsrytm.
Sal & Boavista
Sal är den populäraste ön där det finns gott om restauranger och hotell. På ön är Santa Maria den ort som flest väljer att bo i. Boavista är än så länge mer okänt och bjuder istället på orörd natur och riktigt långa stränder.
Övriga öar
Vill man verkligen upptäcka Kap Verde öarna ska man förstås besöka alla de nio bebodda öarna i ö-gruppen. Varje ö har sin egen karaktär, där den största ön Santiago med huvudstaden Praia, är mycket bergig. Medan ön Sal har ett i stort sett platt landskap.
Aktiviteter
Förutom att ligga på stranden så finns det mycket att göra för den som gillar att vindsurfa, dyka och vandra. Det finns också ett rikt fågelliv vilket lockar fågelskådare från hela världen. Det finns också möjlighet att besöka vingårdar och provsmaka det lokala vinet.
Vädret?
Hur är då vädret på Kap Verde öarna? Jo klimatet är minst sagt stabilt med sol och värme under nästan hela året. Man har en regnperiod mellan augusti och oktober, men då faller det som mest 300 mm, och ofta mindre än så. Man kan med andra ord åka till Kap Verde året om och förvänta sig bra väder.

Sal · Boa Vista · Övriga öar · Sal Rei · Santa Maria · Hotelltips · Övriga tips

Sal

Photo: IDS.photos (Flickr)

Med 350 soldagar om året och en behaglig året-runt-temperatur brukar ön Sal räknas som Kap Verdes mest välutvecklade — och viktigaste — turistö. Namnet, som på portugisiska betyder “salt”, kommer från de saltavlagringar som upptäcktes av portugiserna på slutet av 1700-talet. Och att Kap Verde varit en portugisisk koloni är något som märks på mer än språket. Här finns en tydlig portugisisk influens på både mat- och kulturutbud. .Tack vare sitt platta och torra landskap lämpar sig Sal perfekt för den som är ute efter en komplett sol- och badsemester. Med sina 216 km² till ytan är ön mindre än sin kusin Boa Vista, men klättrar högre på topplistorna över soliga vinterresmål.Santa Maria
Sals främsta turistort heter Santa Maria och ligger på öns södra spets, mindre än en halvtimme från flygplatsen i öns huvudstad Espargos. Torget och fiskepiren utgör ortens naturliga träffpunkter, medan den västra sidan är där de flesta hotellen finns.
Santa Maria är en ort under utveckling, och det byggs ständigt ut i området. Det betyder också att det finns ett stort utbud här av hotell, barer och affärer — allt inkapslat i en avslappnad strandatmosfär. På torget kan du hitta traditionella flätade korgar, tyger och smycken. Dessutom en och annan surfingbutik, då surfing är något som präglar Kap Verde, och kanske ön Sal i synnerhet.Att göra
Det blåser friskt i Sals bukt, liksom på ön i sig, vilket har gjort platsen till ett paradis för vind- och kitesurfare. Stranden Ponta Preta, på öns sydvästra sida, sticker ut i sammanhanget. Det är öns bästa plats för vindsurfing, och när vinden blåser rätt kan det bildas två- till fyrametershöga vågor nära stranden. Det här gör också att den lämpar sig bäst för erfarna utövare.
För den som är novis finns det också stränder med goda surfingmöjligheter, till exempel Kite beach, samt ett brett utbud av surflektioner och uthyrning av utrustning. Andra populära aktiviteter på havet inkluderar dykning och djuphavsfiske.När det kommer till sol- och badstränder råder det ingen som helst brist på Sal. Ön bjuder på kilometer av kritvit, härlig sand, med ett flertal strandnära hotell nära Santa Maria.Ifall man vill söka sig mer inåt fastlandet kan man besöka ökenområdet norr om Espargos,. Här kan man bevittna en fata morgana — en luftspegling — där det tycks uppstå ett hav mitt i öknen. Det är en fantastisk syn, och något man inte bör missa. Hit kan man komma via guidade turer, hyrbil, moped eller motorcykel. På ön kan man även besöka Pedra de Lume-kratern, en inaktiv vulkan som är runt 1 800 meter i diameter. Området har saltavlagringsdammar som byggts över en naturlig saltsjö som bildats genom att vattnet sipprat in från havet.Äta
Om man ledsnat på vattensport och strandliv finns det ett flertal restauranger i Santa Maria med lokal mat, men också många med en italiensk prägel. Fisk och skaldjur präglar utbudet, och du bör passa på att smaka dagens fångst — färskare än så blir det inte.

Foto: IDS.photos (Flickr)

Boa Vista

När Christofer Columbus först anlände till Boa Vista 1498 tyckte han inget vidare om det. Idag är det svårt att förstå varför. Med sina 620 km² är Boa Vista den tredje största bland Kap Verde öarna. Namnet betyder “vacker utsikt”, och med sina kritvita sanddyner och klarblå vatten gör ön mer än skäl för sitt namn. På bilden ovan ser man stranden Praia de chaves.Boa Vista lockar inte lika många turister som sin grannö Sal, vilket gör att livet på ön kan upplevas som en aning mer autentiskt. Ibland är det enda strandsällskapet inte mer än en get eller två.Men i likhet med Sal är landskapet platt och karaktäriseras av ökensand med över 50 kilometer vackra stränder. Dessutom finns här ett fåtal låga berg, till exempel Monte Estância (387 meter över havet) som lämpar sig för vandring. Överlag bjuder Boa Vista på gott om sol, bad och utmärkta förutsättningar för vattensport.Att göra
Boa Vista är bokstavligt talat täckt med sand. Det bidrar till att ön har gott om vackra stränder som inbjuder till sol, bad och surfing. Bland stränderna sticker Curralinho ut, som brukar räknas som en av de bästa stränderna i hela Kap Verde. Liksom på Sal kan man även vind- och kitesurfa på Boa Vista. Här kan du både hyra utrustning och ta kurser.
Boa Vista har också mycket att utforska utöver strandlivet. Allt från avslappnade eftermiddagar i en katamaran och djuphavsfiske till att åka fyrhjuling längs något av de många utstakade spåren eller spana på det lokala djurlivet.Beroende på vilken tid på året man besöker Boa Vista kan man få syn på den oäkta karettsköldpaddan. Ön är nämligen den tredje viktigaste äggläggningsplatsen för arten i världen. Och om man befinner sig på plats mellan juni och september kan man skymta dem läggandes ägg på någon av de kritvita stränderna. Är man ute efter att se mer av öns fauna kan man få syn på knölvalar utanför orten Sal Rei från sena februari till maj. Många beskriver det som en magisk upplevelse om man har turen att få syn på dem.De flesta av öns sevärdheter kan klaras av på en eller två dagar, men på grund av det karga naturlandskapet och bristen på välutvecklade vägar till de mer avlägsna områdena är det oftast bäst att anlita en guide.För den shoppingsugna finns det ett antal lokala marknader och butiker, till stor del fokuserade på ett traditionellt utbud av hantverk. Här produceras keramik enligt traditionella afrikanska metoder, broderier, lerdockor, stråhattar och diverse prydnader och smycken som arbetats fram ur horn eller kokosnätsskal. De senare brukar vara särskilt populära bland besökare.Äta
Maten på Boa Vista är en färgstark och varierad fusion mellan det portugisiska och afrikanska köket. Som på de övriga öarna i Kap Verde baseras mycket av det lokala köket på fisk och skaldjur. Hummer, skålsnäckor och krabba är några av de läckerheter som man inte bör missa när man besöker ön. Utöver havets frukter finns även ett urval av lokala ostar och stuvningar gjord på getkött, vilken brukar tillfredsställa även det mest kritiska lystmäte.


Övriga öar

Kap Verde är ett självständigt ö-rike bestående av tio öar utanför Västafrikas kust. Ö-riket har både afrikanska och portugisiska rötter, vilket är någonting som reflekteras i öarnas mat- och kulturliv.Kap Verde är ett populärt turistmål, mycket på grund av öarnas behagliga klimat och vackra stränder. Här råder ett tropiskt klimat vilket innebär två årstider: den torra och den fuktiga. Den fuktiga regnperioden infaller i augusti till oktober och kallas då för öarnas regnperiod, men det är lite missvisande. Ett normalt år regnar det oftast inte mer än 300 millimeter, och vissa år regnar det ingenting alls.De kallaste månaderna är december till mars då temperaturen kan sjunka just under 20 grader nattetid. De varmaste månaderna, å andra sidan, november till maj, når en genomsnittlig dagstemperatur på 27 grader. Trots att temperaturen kan vara förhållandevis hög, mildras den faktiska upplevelsen av att det blåser friska vindar på ön.De mest populära öarna bland turister är Sal och Boa Vista, men ö-riket har förstås fler öar än så.Santiago
Santiago är den största av Kap Verdeöarna. Här ligger också huvudstaden Praia (bilden ovan), och är den ö som befolkades först. Santiago hyser ungefär hälften av Kap Verdes 450 000 invånare, och passar den som är ute efter ett pulserande stadsliv. Här kan man utforska bergstoppar likväl som frodiga bananodlingar. Ett hett tips är den gamla bosättningen Cidade Velha, som är ett UNESCO-världsarv sedan 2009.
Fogo
Fogo är den mest vulkaniskt aktiva av alla Kap Verdeöarna. Fogo de Pico är den största vulkanen som tornar upp sig 2 829 meter över havet. För den hurtige finns det faktiskt en restaurang längst uppe. Och i det höga dimlandskapet döljer sig den vackra slätten Chã das Caldeiras som präglas av ett svart månlandskap av vulkansten. Jorden kring vulkanen har blivit bördig tack vare utbrotten, vilket har lett till att den kultiverats. Här odlas bland annat druvor till Kap Verdes eget vin, Fogo-vinet.
Brava
Brava är Kap Verdes minsta ö, med blott 10 kilometer tvärs över dess bredaste del och 400 invånare. Ön, med sin nästan mystiska atmosfär, är bergig och har mycket växtlighet och några av de bästa vandringsmöjligheterna i Kap Verde.
Maio
Maio är en vacker öken-ö med underbara stränder omgivna av turkosa vatten. Trots sin skönhet är Maio den minst besökta av Kap Verdeöarna, och erbjuder en fin balans mellan mer avlägsna och populära stränder, samt aktiviteter som vattensport, jeepsafari eller fyrhjuling.
São Vicente
São Vicente vibrerar av musik, dans och en världskänd februarikarneval. Här hittar du, förutom musiken, vackra stränder, utpräglad cafékultur och intressanta marknader.
São Nicolau
São Nicolau är en vacker, stillsam ö som karaktäriseras av berg och klippor. Liksom för Maio har turisterna inte hittat hit i stora skaror ännu. Staden Ribeira Brava hör till de finaste i Kap Verde, med kullerstensgator och terrassfält som sträcker sig upp mot bergssluttningarna.
Santo Antão
Santo Antão är en spektakulär plats. Det är Kap Verdes näst största ö och kombinerar ett myllrande stadsliv med storslagna vulkanberg, som passar lämpar sig utmärkta för vandring, klättring eller cykling.

Sal Rei

Den mysiga hamnbyn Sal Rei ligger på Boa Vistas nordvästra kust och är öns huvudort. Runt hälften av öns invånare, ungefär 6 000 personer, bor här och här hittar du ett vardagsliv som enkelt smälter samman med turistvänliga restauranger och butiker.Byn består av ett fåtal gator med färgglada hus, en hamn, ett torg samt en strand kantad av fiskebåtar. Liksom på övriga Boa Vista är det inte långt till vidsträckta stränder och gyllene sanddyner. Sal Rei är ett litet, men charmigt, paradis.På byns huvudtorg, Praça de Santa Isabel, hittar man många blommor och paviljonger. Här kan man botanisera bland afrikanska batiktyger och träfigurer, liksom färsk frukt och grönsaker. Längs strandpromenaden kan den nyfikne titta på den gamla kajen och båtvarvet.Nordost om byn ligger saltdammarna som tidigare producerade högkvalitativt salt. Om man kör en bit till i samma riktning kommer man även att stöta på ruinerna efter kapellet Nossa Senhora de Fátima ovanför den steniga kusten.Till skillnad från övriga Kap Verdeöar är Sal Rei inte särskilt blåsig. Den badsugne kan glädjas åt att stränderna är perfekta badstränder, då de ofta skyddas från vind av en närliggande ö. Några goda exempel är den kilometerlånga stranden Praia do Estoril, Praia de Carlota och Praia da Chaves i söder, samt Praia de Cabral i norr.Det finns även möjlighet att åka fyrhjuling bland öns sanddyner, utforska småbyar, ta en båtutflykt eller ge sig iväg på en springtur i solnedgången längs milsvida stränder.För den som känner för att släcka sin törst efter en dag på stranden finns här ett par barer och ett femtontal restauranger. Det inte mycket, men det bidrar till att uppehålla det lugna tempot — och en stor del av den lilla byns förtjusning.Turismen i Boa Vista är fortfarande under utveckling, vilket gör att du inte kan förvänta dig samma utbud och infrastruktur som på mer etablerade resemål. Men byns avslappnade atmosfär och behagliga klimat gör det enkelt att koppla av.Njut av de fantastiska stränderna. Besök de mysiga restaurangerna. Eller utforska de gyllene sanddynerna. I Sal Rei kommer du in i lokalbefolkningens vardagsliv. Det är en charmerade liten by som gör det snudd på omöjligt att inte varva ner, och dras med i dess sakta lunk.Och eftersom tidsskillnaden är liten funkar det även om du bara vill vara borta en vecka.

Santa Maria

Foto: Wikipedia

Santa Maria är en charmig liten fiskeby på ön Sals södra spets, cirka 16 kilometer från Amílcar Cabral International Airport. Trots sin ringa storlek är byn Kap Verdes mest välutvecklade badort, och här finns ett stort urval av hotell, affärer, och restauranger.Santa Maria grundades 1835 i syfte att utvinna havssalt, vilket tidigare var dess främsta industri. Idag utgör turismen en viktig del, och många resorter och hotell ligger i eller i närheten av byn. Öns första (och förmodligen främsta) hotell, Morabeza, ligger också här. Detta har hjälpt till att uppmuntra till utvecklingen. På många platser byggs här ut och fler hotell och anläggningar tillkommer regelbundet, vilket gör att det mesta finns nära till hands.Santa Maria ser väldigt lite regn och väldigt många soldagar under året. Med behagliga sommar- såväl som vintertemperaturer är det inte konstigt att byn har blivit ett väldigt populärt turistresemål.Stränder finns det gott om kring Santa Maria. Vattnet håller 20-25 grader året om och vågorna rullar ständigt in. Och trots att många hotell numera ligger längs stranden brukar det inte vara några problem att hitta sin egen plätt.Friska vindar blåser regelbundet genom byn, som på de flesta av Kap Verdes öar, till vind- och kitesurfarnas stora glädje. Kap Verde brukar räknas som en av världens fem bästa platser för vindsurfing.När saltvattnet har duschats ur håret och dagen lider mot kväll kan det finnas vits att röra sig in mot centrum. Byn har ett stort urval av restauranger, och här finns det ingen anledning att gå hungrig. Besökare kan exempelvis provsmaka dagens fångst, ofta i form av färsk tonfisk eller wahoo (ja, fisken heter faktiskt så). För skaldjursälskare råder det inte heller någon brist på allt från hummer till musslor.Livemusiken är viktig på Kap Verde, och för den som är ute efter att dansa till inhemska toner är det bara att bege sig till valfri bar på kvällskvisten. I Santa Maria finns det gott om musik att välja bland.Byn genomsyras av ett behagligt lugn. Den som strosar längs dess gator kommer enkelt att märka av den avslappnade stämningen, vilket passar väl in med öns motto: “no stress”. Detta har omfamnats av invånarna till den grad att det kan synas på såväl t-tröjor som surfbrädor. Hit kan man komma för att låta sig slukas upp av den stressfria atmosfären, avnjuta kritvita stränder, eller ta en kvälls-öl och bara njuta av musik i solnedgången.Foto: Wikipedia

Hotelltips

Foto: Spinguera Ecolodge

Vila do Farol Hotel
Hotellet ligger precis vid den 8 kilometer långa stranden där man både kan både kan slappa på och försöka sig på att kite-surfa ute i vattnet. Hotellet har en stor trädgård och man bor i envåningsbungalower. Tröttnar man på havet finns här en 400 kvadratmeter stor pool man kan svalka sig i. Runt hotellet kan man också pröva på saker som bågskytte, bordtennis, strandvolleyboll, boccia, biljard, basket och strandfotboll.
Quinta Spinguera
På norra Boavista på Kap Verde hittar man det här lilla hotellet. Här bor man verkligen lugnt och avslappnat men ändå lyxigt. Hotellet kallar sig för en "ecolodge", vilket betyder att de tänker på miljön i alla aspekter. Deras restaurang serverar självklart ekologisk och närproducerad mat och husen värms upp av solceller, men man har också använt återvunnet material i själva inredningen på hotellet.
Morabeza
Hotell ligger i topp på resesajten Tripadvisors lista över hotell i Santa Maria. Allt från maten, till underhållningen till personalen får höga betyg i recensionerna. Hotellet passar de flesta då de har flera aktiviteter så som massage och tennis, men också två fina pooler med sköna solsängar att slappa i.
Foto: Spinguera Ecolodge

Övriga tips

Foto: Spinguera Ecolodge

Se sköldpaddor på Kap Verde
Organisationen Turtle SOS i Santa Maria, jobbar för att skydda sköldpaddorna på Kap Verde och ordnar nästan dagligen olika sorters guidade turer på stranden för att se när en sköldpadda lägger sina ägg eller när äggen kläcks. Man kan också stödja dom genom att bli fadder åt en sköldpadda.
Ocean Café i Santa Maria
Om du letar efter ett mysigt ställe med härlig atmosfär och vill dricka riktigt smarriga Mojitos och Caipirinhas, då ska du bege dig till Ocean Café i Santa Maria. Är man hungrig har de även en liten meny med trevlig mat.
Strandbaren Morabeza
Morabeza på Boa Vista är en underbar strandbar och café som är byggd till stor del av återvunnet material och som får sin el från vindkraftverk. Här kan man äta lunch, ta en fika eller äta en romantisk middag samtidigt som man njuter av solnedgången. Senare på kvällen blir Morabeza ett ställe med skönt hålligång ända till solen går upp igen.
Vracket vid Santa Maria
Utmed den långa stranden vid Santa Maria på Boa Vista, finner man vraket av ett spanskt fraktskepp från 1968. En rätt häftig syn.

Mer om Kap Verde öarna
Kap Verde öarna är exotiska och annorlunda jämfört med Medelhavet och Kanarieöarna. Här är naturen vild och vacker och det finns mängder med stränder. Klimatet är riktigt solsäkert och behagligt.
Till Kap Verde åker man enklast med någon av de flygbolag som flyger till öarna Sal och Boavista. Det tar 8-9 timmar att flyga från Sverige till Kap Verde öarna.Tidsskillnaden gentemot Sverige är minus två timmar på vintern och minus 3 timmar på sommaren.Valutan heter Kapverdiska Escudos och elen är 220V och man behöver för det mesta ingen adapater.

Fler resmålsguider
Karpathosgrekland.se, Kretagrekland.se

Sal · Boa Vista · Övriga öar · Sal Rei · Santa Maria · Hotelltips · Övriga tips

Kap-verde-öarna.se
Sidan innehåller annonslänkar.