Santa Maria


Santa Maria är en charmig liten fiskeby på ön Sals södra spets, cirka 16 kilometer från Amílcar Cabral International Airport. Trots sin ringa storlek är byn Kap Verdes mest välutvecklade badort, och här finns ett stort urval av hotell, affärer, och restauranger.

Santa Maria grundades 1835 i syfte att utvinna havssalt, vilket tidigare var dess främsta industri. Idag utgör turismen en viktig del, och många resorter och hotell ligger i eller i närheten av byn. Öns första (och förmodligen främsta) hotell, Morabeza, ligger också här. Detta har hjälpt till att uppmuntra till utvecklingen. På många platser byggs här ut och fler hotell och anläggningar tillkommer regelbundet, vilket gör att det mesta finns nära till hands.

Santa Maria ser väldigt lite regn och väldigt många soldagar under året. Med behagliga sommar- såväl som vintertemperaturer är det inte konstigt att byn har blivit ett väldigt populärt turistresemål.

Att göra
Stränder finns det gott om kring Santa Maria. Vattnet håller 20-25 grader året om och vågorna rullar ständigt in. Och trots att många hotell numera ligger längs stranden brukar det inte vara några problem att hitta sin egen plätt.

Friska vindar blåser regelbundet genom byn, som på de flesta av Kap Verdes öar, till vind- och kitesurfarnas stora glädje. Kap Verde brukar räknas som en av världens fem bästa platser för vindsurfing.

När saltvattnet har duschats ur håret och dagen lider mot kväll kan det finnas vits att röra sig in mot centrum. Byn har ett stort urval av restauranger, och här finns det ingen anledning att gå hungrig. Besökare kan exempelvis provsmaka dagens fångst, ofta i form av färsk tonfisk eller wahoo (ja, fisken heter faktiskt så). För skaldjursälskare råder det inte heller någon brist på allt från hummer till musslor.

Livemusiken är viktig på Kap Verde, och för den som är ute efter att dansa till inhemska toner är det bara att bege sig till valfri bar på kvällskvisten. I Santa Maria finns det gott om musik att välja bland.

Byn genomsyras av ett behagligt lugn. Den som strosar längs dess gator kommer enkelt att märka av den avslappnade stämningen, vilket passar väl in med öns motto: “no stress”. Detta har omfamnats av invånarna till den grad att det kan synas på såväl t-tröjor som surfbrädor. Hit kan man komma för att låta sig slukas upp av den stressfria atmosfären, avnjuta kritvita stränder, eller ta en kvälls-öl och bara njuta av musik i solnedgången.

Foto: Wikipedia