Boa Vista

När Christofer Columbus först anlände till Boa Vista 1498 tyckte han inget vidare om det. Idag är det svårt att förstå varför. Med sina 620 km² är Boa Vista den tredje största bland Kap Verde öarna. Namnet betyder “vacker utsikt”, och med sina kritvita sanddyner och klarblå vatten gör ön mer än skäl för sitt namn. På bilden ovan ser man stranden Praia de chaves.

Boa Vista lockar inte lika många turister som sin grannö Sal, vilket gör att livet på ön kan upplevas som en aning mer autentiskt. Ibland är det enda strandsällskapet inte mer än en get eller två.

Men i likhet med Sal är landskapet platt och karaktäriseras av ökensand med över 50 kilometer vackra stränder. Dessutom finns här ett fåtal låga berg, till exempel Monte Estância (387 meter över havet) som lämpar sig för vandring. Överlag bjuder Boa Vista på gott om sol, bad och utmärkta förutsättningar för vattensport.

Att göra
Boa Vista är bokstavligt talat täckt med sand. Det bidrar till att ön har gott om vackra stränder som inbjuder till sol, bad och surfing. Bland stränderna sticker Curralinho ut, som brukar räknas som en av de bästa stränderna i hela Kap Verde. Liksom på Sal kan man även vind- och kitesurfa på Boa Vista. Här kan du både hyra utrustning och ta kurser.

Boa Vista har också mycket att utforska utöver strandlivet. Allt från avslappnade eftermiddagar i en katamaran och djuphavsfiske till att åka fyrhjuling längs något av de många utstakade spåren eller spana på det lokala djurlivet.

Beroende på vilken tid på året man besöker Boa Vista kan man få syn på den oäkta karettsköldpaddan. Ön är nämligen den tredje viktigaste äggläggningsplatsen för arten i världen. Och om man befinner sig på plats mellan juni och september kan man skymta dem läggandes ägg på någon av de kritvita stränderna. Är man ute efter att se mer av öns fauna kan man få syn på knölvalar utanför orten Sal Rei från sena februari till maj. Många beskriver det som en magisk upplevelse om man har turen att få syn på dem.

De flesta av öns sevärdheter kan klaras av på en eller två dagar, men på grund av det karga naturlandskapet och bristen på välutvecklade vägar till de mer avlägsna områdena är det oftast bäst att anlita en guide.

För den shoppingsugna finns det ett antal lokala marknader och butiker, till stor del fokuserade på ett traditionellt utbud av hantverk. Här produceras keramik enligt traditionella afrikanska metoder, broderier, lerdockor, stråhattar och diverse prydnader och smycken som arbetats fram ur horn eller kokosnätsskal. De senare brukar vara särskilt populära bland besökare.

Äta
Maten på Boa Vista är en färgstark och varierad fusion mellan det portugisiska och afrikanska köket. Som på de övriga öarna i Kap Verde baseras mycket av det lokala köket på fisk och skaldjur. Hummer, skålsnäckor och krabba är några av de läckerheter som man inte bör missa när man besöker ön. Utöver havets frukter finns även ett urval av lokala ostar och stuvningar gjord på getkött, vilken brukar tillfredsställa även det mest kritiska lystmäte.

Bra hotell på Boa Vista >>