Kap Verdes öar

Kap Verde är ett självständigt ö-rike bestående av tio öar utanför Västafrikas kust. Ö-riket har både afrikanska och portugisiska rötter, vilket är någonting som reflekteras i öarnas mat- och kulturliv.

Kap Verde är ett populärt turistmål, mycket på grund av öarnas behagliga klimat och vackra stränder. Här råder ett tropiskt klimat vilket innebär två årstider: den torra och den fuktiga. Den fuktiga regnperioden infaller i augusti till oktober och kallas då för öarnas regnperiod, men det är lite missvisande. Ett normalt år regnar det oftast inte mer än 300 millimeter, och vissa år regnar det ingenting alls.

De kallaste månaderna är december till mars då temperaturen kan sjunka just under 20 grader nattetid. De varmaste månaderna, å andra sidan, november till maj, når en genomsnittlig dagstemperatur på 27 grader. Trots att temperaturen kan vara förhållandevis hög, mildras den faktiska upplevelsen av att det blåser friska vindar på ön.

De mest populära öarna bland turister är Sal och Boa Vista, men ö-riket har förstås fler öar än så.

Santiago
Santiago är den största av Kap Verdeöarna. Här ligger också huvudstaden Praia (bilden ovan), och är den ö som befolkades först. Santiago hyser ungefär hälften av Kap Verdes 450 000 invånare, och passar den som är ute efter ett pulserande stadsliv. Här kan man utforska bergstoppar likväl som frodiga bananodlingar. Ett hett tips är den gamla bosättningen Cidade Velha, som är ett UNESCO-världsarv sedan 2009.

Fogo
Fogo är den mest vulkaniskt aktiva av alla Kap Verdeöarna. Fogo de Pico är den största vulkanen som tornar upp sig 2 829 meter över havet. För den hurtige finns det faktiskt en restaurang längst uppe. Och i det höga dimlandskapet döljer sig den vackra slätten Chã das Caldeiras som präglas av ett svart månlandskap av vulkansten. Jorden kring vulkanen har blivit bördig tack vare utbrotten, vilket har lett till att den kultiverats. Här odlas bland annat druvor till Kap Verdes eget vin, Fogo-vinet.

Brava
Brava är Kap Verdes minsta ö, med blott 10 kilometer tvärs över dess bredaste del och 400 invånare. Ön, med sin nästan mystiska atmosfär, är bergig och har mycket växtlighet och några av de bästa vandringsmöjligheterna i Kap Verde.

Maio
Maio är en vacker öken-ö med underbara stränder omgivna av turkosa vatten. Trots sin skönhet är Maio den minst besökta av Kap Verdeöarna, och erbjuder en fin balans mellan mer avlägsna och populära stränder, samt aktiviteter som vattensport, jeepsafari eller fyrhjuling.

São Vicente
São Vicente vibrerar av musik, dans och en världskänd februarikarneval. Här hittar du, förutom musiken, vackra stränder, utpräglad cafékultur och intressanta marknader.

São Nicolau
São Nicolau är en vacker, stillsam ö som karaktäriseras av berg och klippor. Liksom för Maio har turisterna inte hittat hit i stora skaror ännu. Staden Ribeira Brava hör till de finaste i Kap Verde, med kullerstensgator och terrassfält som sträcker sig upp mot bergssluttningarna.

Santo Antão
Santo Antão är en spektakulär plats. Det är Kap Verdes näst största ö och kombinerar ett myllrande stadsliv med storslagna vulkanberg, som passar lämpar sig utmärkta för vandring, klättring eller cykling.