Sal Rei

Den mysiga hamnbyn Sal Rei ligger på Boa Vistas nordvästra kust och är öns huvudort. Runt hälften av öns invånare, ungefär 6 000 personer, bor här och här hittar du ett vardagsliv som enkelt smälter samman med turistvänliga restauranger och butiker.

Byn består av ett fåtal gator med färgglada hus, en hamn, ett torg samt en strand kantad av fiskebåtar. Liksom på övriga Boa Vista är det inte långt till vidsträckta stränder och gyllene sanddyner. Sal Rei är ett litet, men charmigt, paradis.

Att göra
På byns huvudtorg, Praça de Santa Isabel, hittar man många blommor och paviljonger. Här kan man botanisera bland afrikanska batiktyger och träfigurer, liksom färsk frukt och grönsaker. Längs strandpromenaden kan den nyfikne titta på den gamla kajen och båtvarvet.

Nordost om byn ligger saltdammarna som tidigare producerade högkvalitativt salt. Om man kör en bit till i samma riktning kommer man även att stöta på ruinerna efter kapellet Nossa Senhora de Fátima ovanför den steniga kusten.

Till skillnad från övriga Kap Verdeöar är Sal Rei inte särskilt blåsig. Den badsugne kan glädjas åt att stränderna är perfekta badstränder, då de ofta skyddas från vind av en närliggande ö. Några goda exempel är den kilometerlånga stranden Praia do Estoril, Praia de Carlota och Praia da Chaves i söder, samt Praia de Cabral i norr.

Det finns även möjlighet att åka fyrhjuling bland öns sanddyner, utforska småbyar, ta en båtutflykt eller ge sig iväg på en springtur i solnedgången längs milsvida stränder.

För den som känner för att släcka sin törst efter en dag på stranden finns här ett par barer och ett femtontal restauranger. Det inte mycket, men det bidrar till att uppehålla det lugna tempot — och en stor del av den lilla byns förtjusning.

Turismen i Boa Vista är fortfarande under utveckling, vilket gör att du inte kan förvänta dig samma utbud och infrastruktur som på mer etablerade resemål. Men byns avslappnade atmosfär och behagliga klimat gör det enkelt att koppla av.

Njut av de fantastiska stränderna. Besök de mysiga restaurangerna. Eller utforska de gyllene sanddynerna. I Sal Rei kommer du in i lokalbefolkningens vardagsliv. Det är en charmerade liten by som gör det snudd på omöjligt att inte varva ner, och dras med i dess sakta lunk.

Och eftersom tidsskillnaden är liten funkar det även om du bara vill vara borta en vecka.