Sal

Med 350 soldagar om året och en behaglig året-runt-temperatur brukar ön Sal räknas som Kap Verdes mest välutvecklade — och viktigaste — turistö. Namnet, som på portugisiska betyder “salt”, kommer från de saltavlagringar som upptäcktes av portugiserna på slutet av 1700-talet. Och att Kap Verde varit en portugisisk koloni är något som märks på mer än språket. Här finns en tydlig portugisisk influens på både mat- och kulturutbud. .

Tack vare sitt platta och torra landskap lämpar sig Sal perfekt för den som är ute efter en komplett sol- och badsemester. Med sina 216 km² till ytan är ön mindre än sin kusin Boa Vista, men klättrar högre på topplistorna över soliga vinterresmål.

Santa Maria
Sals främsta turistort heter Santa Maria och ligger på öns södra spets, mindre än en halvtimme från flygplatsen i öns huvudstad Espargos. Torget och fiskepiren utgör ortens naturliga träffpunkter, medan den västra sidan är där de flesta hotellen finns.

Santa Maria är en ort under utveckling, och det byggs ständigt ut i området. Det betyder också att det finns ett stort utbud här av hotell, barer och affärer — allt inkapslat i en avslappnad strandatmosfär. På torget kan du hitta traditionella flätade korgar, tyger och smycken. Dessutom en och annan surfingbutik, då surfing är något som präglar Kap Verde, och kanske ön Sal i synnerhet.

Att göra
Det blåser friskt i Sals bukt, liksom på ön i sig, vilket har gjort platsen till ett paradis för vind- och kitesurfare. Stranden Ponta Preta, på öns sydvästra sida, sticker ut i sammanhanget. Det är öns bästa plats för vindsurfing, och när vinden blåser rätt kan det bildas två- till fyrametershöga vågor nära stranden. Det här gör också att den lämpar sig bäst för erfarna utövare.

För den som är novis finns det också stränder med goda surfingmöjligheter, till exempel Kite beach, samt ett brett utbud av surflektioner och uthyrning av utrustning. Andra populära aktiviteter på havet inkluderar dykning och djuphavsfiske.

När det kommer till sol- och badstränder råder det ingen som helst brist på Sal. Ön bjuder på kilometer av kritvit, härlig sand, med ett flertal strandnära hotell nära Santa Maria.

Ifall man vill söka sig mer inåt fastlandet kan man besöka ökenområdet norr om Espargos,. Här kan man bevittna en fata morgana — en luftspegling — där det tycks uppstå ett hav mitt i öknen. Det är en fantastisk syn, och något man inte bör missa. Hit kan man komma via guidade turer, hyrbil, moped eller motorcykel. På ön kan man även besöka Pedra de Lume-kratern, en inaktiv vulkan som är runt 1 800 meter i diameter. Området har saltavlagringsdammar som byggts över en naturlig saltsjö som bildats genom att vattnet sipprat in från havet.

Äta
Om man ledsnat på vattensport och strandliv finns det ett flertal restauranger i Santa Maria med lokal mat, men också många med en italiensk prägel. Fisk och skaldjur präglar utbudet, och du bör passa på att smaka dagens fångst — färskare än så blir det inte.

Bra hotell på Sal >>

Foto: IDS.photos (Flickr)